Mitä on hevoshieronta?

Hevoshieronta on hieman kuten ihmistenkin hierontaa, sillä siinä on sovellettu samoja hierontatekniikoita, mutta hevosen anatomiaan ja käyttötarkoitukseen sovellettuna. Kokonaisvaltainen ymmärrys hevosen anatomiasta, sekä luiden, nivelten ja jänteiden toiminnasta ovat hierojan työn aakkoset.

Hevoshieroja tutkii hevosta kokonaisuutena, ottaen huomioon kaikki mahdolliset syyt ja vaikutukset jännityksille, seuraten samalla hevosen reaktioita ja elekieltä.
Huomaatko hevosessasi joitain seuraavista:

*naaman vääntelyä hoitaessa
*toispuoleisuutta ratsastaessa
*toispuoleista jännitystä
*haluttomuutta laukata toiselle johtavalle jalalle
*dippaavaa selkälinjaa
*korkeaa pään asentoa
*pään ravistelua
*pukittelua
*selän aristelua satuloidessa
*niskan jäykkyyttä asetuksissa ( asetukset eivät mene läpi)
*liikkeiden laajuuksissa on puolisuuseroja
*hännän kantaminen toispuoleisesti

KAIKKI YLLÄMAINITUT VOIVAT OLLA MERKKEJÄ KIVUSTA TAI EPÄMUKAVASTA OLOSTA JA OLISI SYYTÄ TUTKIA!
 

Milloin voi hieroa…?

Hieronta on hyvin monimuotoista, sitä voi tehdä:

*osana päivärutiinia, kumisualla harjaaminen vilkastuttaa pintaverenkiertoa ja tuntuu varmasti mahtavalta!

*osana palautumista, hyödyllistä varsinkin kilpailuista palautumiseen

*osana kuntoutusta, joko sairauden tai vamman jälkeen eläinlääkärin ohjeen mukaan.

*lihasten hyvinvoinnin ja toimivuuden ylläpitämiseen.

Hieronnan kesto riippuu hieronnan tarkoituksesta, päivittäinen hieronta voi kestää aina 5 minuutista tuntiin. Jos hevonen on parantumassa vammasta, hieronta 1-3 krt. viikossa voisi tehdä hyvää, kun taas kerran viikossa tehtävä hieronta riittää pieniin ongelmiin. Kerran kuussa tehtävä hieronta huoltaa kehoa ja alkavat ongelmat ehditään saada kuriin.

 


Miksi hierotaan..?

Hierontaa voi käyttää spesifin ongelman tai vamman hoitoon, tai vain pehmytkudosten hyvinvoinnin ylläpitämiseen. Hieronta ennaltaehkäisee tulevia ongelmia pitämällä kehon tasapainossa ja notkeana. Oman hevosen tunteminen auttaa Sinua huomaamaan alkavat ongelmat ennen kuin ne muodostavat ongelman. Hieronnasta hyötyvät kaikki hevoset ja ponit, oli käyttötarkoitus sitten perheponina tai suurten kilpailujen kisahevosena. Hieronta:

*helpottaa kipua, vapauttaa lihaskireyksiä sekä liikunnasta tulevia jäykkyyksiä, sekä auttaa lihaksia palautumaan työstä paremmin

*huoltaa lihaksia, auttaa ehkä surkastuneita lihasryhmiä uudelleen vahvistumisessa, pitää yllä lihaksissa olevaa voimaa ja ehkäisee lihasrappeumaa jopa silloin, kun hevonen on boxilevossa tai rajatulla liikunnalla.

*lisää liikelaajuutta

*poistaa kuona-aineita

*rentouttaa

*parantaa veren- ja lymfanesteen kiertoa

*poistaa arpikudosta!

Passiivinen venyttely auttaa pitämään tai palauttamaan nivelten ja lihasten täyden toimintalaajuuden.


Milloin EI hierota..?

Hierontaa ei tulisi tehdä, jos

*hevosellasi on ihosairaus
*jos hevosesi ONTUU ja syytä EI TIEDETÄ
*jos hevosellasi on tulehdus päällä

Hevosen lihasten moitteeton toimivuus on hyvin tärkeää, sillä hevosen painosta 60% koostuu lihaksista. Pieni lihasvamma voi ”itää” hevosessa jopa 90 päivää ( ellei ontumista tai liikeratojen vähentymistä esiinny ) ennen kuin se tulee ilmi. Tällä aikaa se on voinut aiheuttaa jo suurempaakin vahinkoa. Tällaisten ”pienten” lihasvaurioiden huomaaminen on erittäin tärkeää, sillä sillä voidaan ehkäistä suurempien ongelmien syntyä. Lihaskireys siirtyy lihasryhmästä toiseen, joten esimerkiksi olkapään kireys voi siirtyä etujalan kireydeksi, jonka vuoksi etujalan jänteet joutuvat alttiiksi extra stressille.